Çalışmanın amacı
Cerrahi tedavi yapılmayan rektosigmoid endometriozisli hastalarda gebelik ve canlı doğum oranlarının ve ayrıca konsepsiyon yöntemi ile doğum şeklinin araştırılması
Çalışmanın önemi
Cerrahi tedavi yapılmayan rektosigmoid endometriozisli hastalarda fertilite sonuçlarının ve intestinal semptomların incelenmesi
Çalışmada ne yapıldı?
Çalışmanın sonuçları
Kısa özet
Bağırsak endometriozisi derin endometriozisin en ciddi yerleşim yerlerinden biri olup endometriozisli kadınların %3.8-37’sinde tanı almaktadır. İntestinal muskularis mukozayı infiltre eden büyük nodüller ağrıya ve çeşitli bağırsak semptomlarına ve hatta obstrüksiyona neden olmaktadır. Oklüzyon belirtileri olan ve hormon tedavilerine rağmen ciddi semptomları olanlara cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Daha önce yapılan çalışmalarda cerrahi tedavi yapılanlarda reprodüktif sonuçlar değerlendirilmiş olup bu çalışmada tedavi yapılmadan rektosigmoid endometriozisi olan hastaların gebelik ve canlı doğum oranlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 31 aylık medyan takip süresinde gebelik oranı yaklaşık %48’dir, kadınların %29’unda doğal konsepsiyon sonrası canlı doğum ve %16’sında ART sonrasında canlı doğum bildirilmiştir. İlk gebelik denemesinden doğal konsepsiyona kadar medyan süre 10 ay iken, ART yapılanlarda medyan süre 25 ay olarak tespit edilmiştir.
Bağırsak endometriozisi olup gebelik isteminden dolayı cerrahiyi erteleyen hastalar over stimülasyonu ve gebelik sırasında potansiyel komplikasyon riskine (örn bağırsak oklüzyonu) karşı bilgilendirilmelidir. Çalışmada tekrarlayan over stimülasyonları ile obstrüksiyona sebebiyet verecek stenozun oluşma ihtimali düşük olarak görünmektedir. Ancak tedavi edilmeyen bağırsak endometriozisi ve derin endometrioziste ağrının persistansı (devamlılığı) ve bağırsak şikayetleri mevcuttur.
Bağırsak endometriozisi olan seçilmiş hastalarda doğal yollardan veya IVF ile gebe kalmasına müsaade edilmesinin avantajları vardır. Özellikle düşük over rezervi olan kadınlarda konsepsiyon süresindeki gecikmeyi azaltmakta ve pelvisin bakteriyal kontaminasyonuna neden olan postoperatif komplikasyonların (örn anastomoz kaçağı veya pelvik abse) fertilite üzerindeki olumsuz etkisinin de önüne geçilmiş olmaktadır.
Sonuç olarak, rektosigmoid endometriozisi olan hastalar endometriozis yönetiminde deneyimli merkezlerde semptomlar, bağırsak stenozunun derecesi ve hidroüreteronefrozun olup olmadığının gösterilmesi açısından değerlendirilmelidir.
Kaynak: Fertility in patients with untreated rectosigmoid endometriosis.” Ferrero S, Scala C, Biscaldi E, Racca A, Maggiore ULR, Barra F. Reproductive BioMedicine Online42.4 (2021): 757-767.
Çeviren: Dr. Işık Sözen
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org