Çalışmanın Amacı
Endometriozis, hastaların hayat kalitesini belirgin biçimde etkileyebilen bir hastalıktır. Bu çalışmada ileri evre (evre 4) endometriozis hastalarının ameliyat öncesi ve sonrası depresyon ve uyku bozukluğu durumlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Çalışmanın Önemi
Endometriozis dismenore (ağrılı adet görme), infertilite (kısırlık) ve pelvik ağrıyla (kasık/alt karın ağrısı) seyredebilen ilerleyici bir hastalıktır. Dolayısıyla hastaların hayat kalitesini ciddi miktarda düşürebilmektedir. Literatürde endometriozis tedavisiyle ağrı ve infertilite şikayetlerinde iyileşme kaydedilebildiği gösterilmiştir; ancak evre 4 endometriozis hastalarında uyku bozukluğu ve depresyon düzeylerinin laparoskopi (kapalı ameliyat) öncesinde ve sonrasındaki değişimiyle ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma alanındaki ilk çalışma olması açısından önemlidir.
Çalışmada ne yapıldı?
Çalışmanın sonuçları
Kısa özet
Endometriozis dismenore, infertilite, pelvik ağrıyla karakterize bir hastalık olması nedeniyle hastaların hayat kalitesini ciddi miktarda düşürebilmektedir. Youseflu ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada azalmış uyku kalitesi ve artmış uyku düzeni değişikliklerinin endometriozis hastalarında daha fazla olduğu gösterilmiştir. Öte yandan gece nöbet tutma/gece uykusu az olan kişilerde endometriozis görülme riskinin arttığı gösterilmiştir. Ayrıca melatonin (uykuda salgılanan hormon) ile tedavi edilen endometriozis hastalarının ağrı, dismenore, dizüri (ağrılı idrar yapma) şikayetlerinde ve ağrı kesici ilaç alma ihtiyacında azalma olduğu bilinmektedir.
Endometrioziste görülen ağrının depresyon ve uyku kalitesi üzerine etkisinin yanı sıra bu hastalığa bağlı infertilite olabilmesi (%30-50 ihtimalle) bu konuda ilave risk yaratmaktadır. Bu çalışmada da infertilitesi de olan endometriozis hastalarında depresyon görülme riskinin arttığı gösterilmiştir. Ancak bu çalışmada depresyon ve uyku kalitesi skalasının pelvik ağrıyla ilişkisinin infertiliteyle ilişkisine göre daha önemli olduğu gösterildi.
Sepulcri ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada endometriozis hastalarının %87.6’sında depresyon bulgularının olduğu; ancak hastalığın şiddeti/evresi ile depresyon düzeyi arasında ilişki olmadığı gösterilmişti. Bu çalışmada cerrahi öncesi %92.9 oranında orta-ileri düzey depresif belirti gösterdiği saptanırken, cerrahi sonrası hastaların hiçbirinde orta-ileri düzey depresyon belirtisi görülmedi. Ayrıca cerrahi öncesi hastalığın bilateral özelliği, Douglas’ta nodül varlığı ve sakrouterin hassasiyet varlığının depresyonla ilişkisi olmadığı saptandı.
İlginç biçimde endometrioma hacmi (kitle büyüklüğü) az olanlarda uyku kalitesi daha düşük saptandı. Endometrioziste kitle büyüklüğü ile klinik semptomlar arasında ilişki olmadığı bilinmektedir. Cerrahi öncesi %90.5 oranında uyku kalitesi bozukluğu varken, cerrahiden sonra bu oran %31’e düşmüştü. Cerrahi tedavi ile uyku kalitesinde iyileşme olduğu izlendi.
Endometriozis hastalarında farklı özelliklere sahip (bilateral hastalık, sakrouetin hassasiyet, derin infiltratif hastalık gibi) hastalarda bile cerrahi tedaviyle (pelvik ağrının azaltılabilmesi yoluyla) hayat kalitesinde iyileşme sağlanabilmektedir.
Kaynak: Evaluation of depression and sleep disorders in the preoperative and postoperative period in stage 4 endometriosis patients. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2021 Jul 24;264:254-258. doi: 10.1016/j.ejogrb.2021.07.037. PMID: 34333367 DOI: 10.1016/j.ejogrb.2021.07.037
Çeviren: Dr. Merve Didem Eşkin
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org