Çalışmanın Amacı
Endometriozis ile olumsuz gebelik sonuçları arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır.
Çalışmanın Önemi
Çalışmada ne yapıldı?
Çalışmanın Sonuçları
spontan abort, ektopik gebelik, gestasyonel diabet ve gebeliğin hipertansif hastalıkları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.
Kısa Özet
Endometriozis, uterus dışında endometrium benzeri dokunun bulunduğu jinekolojik bir hastalıktır. Hastalar tipik olarak dismenore (adet sancısı), asiklik pelvik (kasık) ağrı, disparoni (cinsel ilişkide ağrı), infertilite (kısırlık) veya bunların kombinasyonu ile başvurur. Kadınların yaklaşık % 6-10’u, infertile (üreme sorunu olan) kadınların ise yaklaşık % 20-30’u endometriozisten etkilenmiştir. Kanıtlar endometriozisli kadınlarda daha fazla infertilite riski olduğunu öne sürse de, endometriozis hastası kadınların çoğu (% 80’den fazlası) nihayetinde gebeliğe ulaşır.
Bu çalışmada 1989 yılında ABD’de yapılmaya başlanmış, 25-42 yaş arası 116,429 kadının gebelik ve üreme sağlığı bilgilerini içeren 2 yılda bir yapılan bir anket çalışması olan “Nurse’s Health Study 2” çalışması verileri kullanılmıştır. Laparoskopik tanılı endometriozis hastalığı olan kadınlarda 2 yıl ara ile yapılan anketler ile gebelik oluşan kadınlardaki, gebelik sonuçları ile endometriozis arasındaki ilişki incelenmiştir.
Endometriozis ile, spontan abort, ektopik gebelik, gestasyonel diabet ve gebeliğin hipertansif hastalıkları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Endometriozisli kadınlar, gebelik ve olumsuz gebelik sonuçları açısından riskli bir popülasyonu temsil eder. Anne yaşı, parite ve infertilite öyküsüne göre endometriozis ile olumsuz gebelik sonuçları arasındaki ilişkide alt grup heterojenitesi göz önüne alındığında, gelecekteki araştırmalar bu farklılıklara ve endometriozis teşhisi ile gebelik sonuçları arasındaki ilişkiyi titizlikle ayırt etmeye odaklanmalıdır.
Kaynak: Leslie V. Farland, ScD, Jennifer Prescott, PhD, Naoko Sasamoto, MD, MPH, et al. Endometriosis and Risk of Adverse Pregnancy Outcomes. Obstet Gynecol. 2019 September; 134(3): 527–536. doi:10.1097/AOG.0000000000003410.
Çeviren: Dr. Dilek Buldum
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org