Çalışmanın Amacı
Didrogesteron (progesteron türevi-kadınlık hormonlarından biri) kullanan endometriozisli kadınlarda cinsel işlevi değerlendirmek amaçlandı.
Çalışmada Ne Yapıldı?
Endometrioması (yumurtalıkta çikolata kisti hastalığı) olan toplamda 79 kadın 6 ay boyunca 10 mg didrogesteron kullandı. Her hasta için tedavi öncesi ve sonrası anket skorları kaydedildi. Bunun için Kadın Cinsel İşlev İndeksi (FSFI) ve VAS (görsel ağrı skoru) kullanıldı.
Çalışma sırasında orta derecede yan etkiler bildirilmiştir. Tedavinin ilk 3 ayı; 4 hasta kilo alımı, 5 hasta lekelenme ve 4 hasta meme hassasiyeti bildirdi. Ancak bu etkiler tedavinin kesilmesine yol açmamıştır.
Çalışmanın Sonuçları
Tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında ağrı skorlarında anlamlı bir düşüş gözlendi. Ortalama orgazm (haz alma) ve memnuniyet puanlarında anlamlı bir artış gözlendi. Ek olarak, ortalama arzu puanları da tedaviyi takiben anlamlı olarak yükseldi.
Sonuç olarak, çalışmada 6 aylık didrogesteron tedavisi sonrası genel FSFI skorları ile arzu, orgazm ve memnuniyet skorları anlamlı derecede iyileşmiş, ağrıyı değerlendiren ortalama VAS skorları ise önemli ölçüde azalmıştır.
Özet
Endometriozis (çikolata kisti hastalığı), genellikle üreme çağındaki kadınların hastalığı olarak kabul edilen östrojene (kadınlık hormonlarından biri) bağımlı kronik (sürekli) bir hastalıktır. Hastalığın hem medikal (ilaçla tedavi) hem cerrahi tedavisi zorlayıcıdır. Hastalığın evresine ve hastanın şikayetlerine yönelik uyarlanmalıdır.
Progestinler (P-kadınlık hormonlarından biri), endometriozis ve pelvik ağrı için iyi bilinen ikinci basamak tıbbi tedavi seçenekleridir. Ancak tüm P tipleri, endometriozis ile ilişkili ağrıyı iyileştirmez. Didrogesteron, esas olarak, anti-androjenik (erkek hormonuna benzer etkinin karşıtı) veya anti-östrojenik (kadın hormonu etki karşıtı) etkileri önler.
Cinsel aktivite ile düzenli hormon profili arasında olumlu bir ilişki olduğu daha önce rapor edilmiştir. Endometriozis tedavisi için sürekli kullanıldığında kombine oral kontraseptiflerin (KOK – doğum kontrol hapları) yaşam kalitesini, ağrıyı ve cinsel işlevi önemli ölçüde iyileştirdiği gösterilmiştir. Ancak uzun süreli KOK alımının neden olduğu hipoandrojenizm (erkek hormonu benzerlerinde azalma) nedeniyle cinsel istekte azalma gözlenebilir. Didrogesteron seçici özelliği ile hipoandrojenizme neden olmadan adet döngüsünü ve hormon profilini düzenler. Bu nedenle endometriozis hastalarının cinsel fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemez. Endometriozisli kadınlarda cinsel işlev bozukluğunun ana nedeni, disparoni (ağrılı cinsel birleşme) korkusu ile arzunun bastırılmasıdır ki bu da kayganlık eksikliğine ve cinsel ilişki sırasında ağrının daha da artmasına neden olur. Bu nedenle ağrının şiddetini azaltacak herhangi bir tedavi cinsel işleve de yardımcı olacaktır.
Çalışma grubunda ağrı semptomlarındaki iyileşmeyi cinsel işlevde iyileşmenin izlediğine inanılmaktadır.
Kaynak: Yalçın Bahat, P., et al., The effect of dydrogesterone on sexual function in endometriosis. Journal of Obstetrics and Gynaecology, 2021: p. 1-4.
Çeviren: Dr Ayşegül Mut
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org