Çalışmanın Amacı
Endometriozis (çikolata kisti hastalığı), ağırlıklı olarak pelviste (karın alt bölgesinde) olmak üzere, rahim iç tabakasının rahim dışına yerleşmesi olarak tanımlanan kronik (uzun süreli) inflamatuar (yangısal) bir durumdur. Endometriozis (çikolata kisti hastalığı), bağırsak veya mesane (idrar torbası) ve üreter (idrar torbasını böbreklere bağlayan boru) gibi rahim dışı diğer organları saran peritona (karın iç zarına) 5 mm’den fazla derinlikte oluştuğunda derin pelvik endometriozis (derin alt karın çikolata kisti hastalığı) olarak tanımlanır. Bu video, derin pelvik endometriozis (derin alt karın çikolata kisti hastalığı) için genel cerrahi, jinekolog, ürolog, radyolog ve patologdan oluşan multidisipliner yaklaşımımızı üç farklı hasta ve teknikle göstermektedir.
Ne Yapıldı?
Farklı cerrahi yaklaşımlar (tıraşlama, wedge rezeksiyon (kama şeklinde çıkarım)/tam kalınlıkta diskoid eksizyon (yuvarlak çıkarım) veya segmental barsak rezeksiyonu (bağırsağın bir kısmının çıkarılması)), transvajinal ve endorektal ultrason (US) taramaları ve gerektiğinde manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilen bağırsak duvarı invazyonunun (yayılımının) derinliğine bağlıdır. Rezeksiyon (çıkarım) tipi ve kapsamı, esas olarak endometrial implantların (çikolata kisti hastalığının olduğu bölgeler) boyutu, yeri ve bağırsak tutulumunun uzantısı ile ilgili preoperatif (ameliyat öncesi) ve intraoperatif (ameliyat sırasında) bulgulara dayalı olarak yapıldı. Operasyon stratejisi, bir karar verilmeden önce ilk olarak multidisipliner ekiple tartışıldı. Her işlem için öncelikle hem üreterlerin (idrar torbasını böbreklere bağlayan boru) hem de hipogastrik sinirlerin (alt karında bulunan organların sinirleri) lateralizasyonu (yana alınması) yapıldı. Ön rektal (kalın bağırsağın son kısmı) duvar disseke edildi (keserek ayrıldı) ve vajinanın arka duvarından ayrıldı. Yüzeysel endometrial implantlar (çikolata kisti hastalığının olduğu bölgeler) tıraşlandı. Endometrial implant (çikolata kisti hastalığının olduğu bölge) ile bağırsak duvarının %30’dan azı çevresel olarak tutulmuşsa diskoid rezeksiyon (yuvarlak çıkarım) yapılmalıdır, aksi takdirde (bağırsak duvarının %30’undan fazlası tutulmuşsa) segmental rezeksiyon (bağırsağın bir kısmının çıkarılması) yapılmalıdır.
Çalışmanın Sonucu
Şimdiye kadar sigmoid kolon (kalın bağırsağın son kısmından önceki bölüm) ve üst rektum (kalın bağırsağın son kısmı) yerleşimli derin pelvik endometriozisli toplam 15 hastaya segmental rezeksiyon (bağırsağın bir kısmının çıkarılması) (n=12) veya diskoid rezeksiyon (yuvarlak çıkarım) (n=3) uygulandı. Nüks (tekrar) gözlenmedi (ortalama takip süresi: 26 ay).
Özet
Derin pelvik endometriozis (derin alt karın çikolata kisti hastalığı), karmaşık pelvik cerrahi gerektiren bir hastalık sürecidir ancak deneyimli multidisipliner ekip ile robotik olarak başarıyla çıkarılabilir. Robotik yaklaşım, özellikle derin pelvis gibi dar anatomik boşluklarda, hassas diseksiyonu (kesilmesini) ve sütur (dikiş) atılmasını rahatlıkla sağlar. Videoya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://links.lww.com/DCR/B944 .
Kaynak: Benlice C, Usta T, Ozkaynak A, Sahin IK, Aghayeva A, Hamzaoglu I, Karahasanoglu T, Baca B. Robotic Surgery for Deep Pelvic Endometriosis with Multidisciplinary Approach: Shaving, Wedge Resection and Segmental Resection. Dis Colon Rectum. 2022 Mar 24. doi: 10.1097/DCR.0000000000002353. Epub ahead of print. PMID: 35333799.
Çeviren: Dr. Eda Üreyen Özdemir
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org