Serum 25 hidroksivitamin D seviyeleri ve endometriozis: Vaka-kontrol çalışmasının sonuçları
Daha önceden D vitamininin endometriozis progresyonunda rol oynadığı düşünülmekteydi, ancak yakın zamanda yapılan bir çalışmada aksi yönde kanıt bulunmuştur.
ANAHTAR NOKTALAR
Vurgu:
Önemi:
Ne yapıldı?
Anahtar sonuçlar:
Endometriozis alt grupları eşleştirilmiş kontrolleri ile karşılaştırıldığında anlamlı farklılıklar yoktu.
Araştırmanın kısıtlılıkları:
Araştırmacılar bir gıda anketi eksikliğini potansiyel bir sınırlama olarak kaydetmektedirler.
Araştırmacılar, bazı vakaların yanlışlıkla kontrol olarak sınıflandırılmış olabileceklerinden endişe etmektedirler.
Özet
Milan’da Universita` degli Studi, Ospedale Maggiore Policlinico’dan bir grup bilim adamı, Buggio ve ark., yakın zamanda “25-Hidroksivitamin D Serum Seviyeleri ve Endometriozis: Vaka-Kontrol Çalışmasının Sonuçları” başlıklı bir makaleyi “Reproductive Sciences” isimli dergide yayınladı. Yayın endometriozisi olan ve endometriozisi olmayan kadınlarda D vitamini düzeylerini analiz etmeyi amaçlamıştı, çünkü daha önceden bu prohormonun endometriozis hastalığının progresyonunda (ilerlemesinde) rolünün olabileceği düşünülmekteydi.
Endometriozis, kronik enflamasyon durumundan sorumlu olabilen immün sistemin disfonksiyonunu içeren multifaktöriyel bir hastalık olduğundan prohormon D vitamininin immünomodülatör, anti-enflamatuar ve antiproliferatif özelliklerinin, endometriozis patogenezinde olası bir fonksiyon için temel oluşturabilir.
Çalışma iki grup katılımcıdan oluşmaktadır: vakalar ve kontroller. Vaka grubunda endometriozis tanısı almış 217 kadın bulunmaktaydı. Endometriozis grubu daha sonra derin infiltran endometriozisli (90) ve overyan endometriomalı kadınlar (127) olarak ikiye ayrıldı. Kontrol grubunda endometriozisi olmayan 217 kadın vardı. Tüm katılımcıların verdikleri kan örnekleri kemilüminesans teknolojisine tabi tutuldu. Bu kit, araştırmacıların 25 (OH) D seviyelerini tespit etmelerine yardımcı oldu. Katılımcılardan ayrıca güneşe maruz kalma alışkanlıkları, cilt fototipleri ve fenotiplerini değerlendiren bir anket doldurmaları istenmiştir.
Sonuçlar, ortalama 25 (OH) D seviyesinin endometriozisli kadınlar için 17.9 ng / mL ve endometriozisi olmayan kadınlar için 18.4 ng / mL olduğunu göstermektedir.
Endometriozis alt gruplarının da eşleştirilmiş kontrollerine (kontrolleriyle karşılaştırıldığında) göre anlamlı farklılık göstermediği bulundu.
Sonuç olarak, bu çalışmada D vitamini düzeyleri ile endometriozis arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu nedenle, D vitamininin aslında endometriozis hastalığının progresyonunda (ilerlemesinde) rol oynaması olası değildir.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Işık SÖZEN
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org