Ara Kanama Endometriozis Belirtisi Olabilir
Endometriozis, çikolata kisti hastalığı karın içerisinde yumurtalıklar, tüpler, rahim başta olmak üzere mesane, bağırsak, karın zarı gibi komşu organları ve hatta zaman zaman beyin, akciğer gibi uzak organları bile etkileyebilen bir hastalıktır. Çok çeşitli organları etkileyebildiğinden her kadında farklı şikayetler oluşturur.
Endometriozis yumurtalıklarda kist oluşturduğunda bu kistleri çikolata kisti olarak adlandırıyoruz. Bu kistler aslında içerisine kan pıhtısı hapsetmiş, kahverengi, çikolata benzeri sıvı içeren kitlelerdir. Bunlar her adette hormonların etkisi ile kistin içine kanar ve biriken kan dışarı kaçamadığı için zamanla bu kistler büyüyebilir. Bazen kistler yumurtalıkta birden fazla sayıda da olabilir. Bu kistler büyüyerek çevresindeki sağlıklı yumurtalık dokusunun kanlanmasını etkileyebilir, hormon üretiminde ve yumurta gelişiminde ritim bozukluklarına yol açabilir. Bu nedenle de adet öncesi kanamalar, adet arası kanamalar, yoğun ve uzun süren adet kanamaları oluşabilir.
Bir bayanın adeti kahverengi leke ile başlıyor ya da bitiyor ise veya adet arası lekelenmeleri oluyorsa endometriozis olabileceği yönünde düşünüp değerlendirmek iyi olacaktır. Bu tür ara kanamalarda bazen endometriozis rahim kası içerisine yerleşmiş olabilir, bu duruma adenomyozis diyoruz. Adenomyozis, rahim kasında endometriozis odaklarının olması ile tanımlanan ve bu odakların kanayarak büyümesi ile rahimde oluşan kitlelerdir. Myoma benzer fakat myom gibi sınırı yoktur ve rahim kasına daha yapışıktır. Adenomyozis odakları da ara kanama veya yoğun, uzun süren kanamaların sebeplerindendir.
Endometriozis estrojen hormonuna bağımlı bir hastalıktır. Yani estrojen hormonuna hassastır. Bu nedenle endometriozis hastalarında beraberinde myom veya endometrium poliplerini daha fazla görebiliyoruz. Endometrial polipler rahim içerisinde büyüyen et parçalarıdır. Bu polipler de endometriozis hastalarında daha sık görülmektedir. Endometriozis hastasında endometrial polip varsa bu hastalarda da leke tarzı başlayan adet, ara kanama veya aşırı adet kanaması görebiliyoruz.
Özetle, endometriozis hastalarında adet düzensizliğini daha fazla görmekteyiz. Bu düzensizlik ara kanama, aşırı ve yoğun adet kanaması, uzun süren adet kanaması veya adetin hemen öncesinde birkaç gün kahverengi leke tarzı kanama olması ya da adetin kahverengi leke tarzı kanama ile uzaması, bir türlü kesilmemesi şeklinde olabilmektedir. Adetleri düzensiz olan ve sancılı olan bayanlarda akla endometriozis olabileceği gelmeli ve bu yönde muayene ve tetkik yapılmalıdır.