Çalışmanın amacı, küçük (<4 cm) tek taraflı endometrioması (çikolata kisti) olan kadınlarda gebelik, obstetrik ve neonatal (yenidoğan) sonuçlarını incelemekti.
Yapılan çalışmada, tamamı intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) ile gebe kalan 4 cm’den küçük endometriomalı kadınların erken gebelik komplikasyonlarına daha yatkın olduğu ortaya koyulmuştur. Ayrıca bu grubun geç gebelik, obstetrik ve neonatal komplikasyon risklerinde artış olmadığı gösterilmiştir.
Bu retrospektif çalışmaya Ocak 2010-Temmuz 2015 tarihleri arasında Süleymaniye Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfertilite Ünitesinde tedavi edilen küçük endometriomalı 91 hasta ve açıklanamayan veya tubal faktör infertilitesi olan 86 kontrol olmak üzere 177 hasta dahil edilmiştir.
İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu ile gebe kalan kadınları içeren gruplar yaş, vücut kitle indeksi ve kısırlık süresi gibi demografik özellikler açısından eşleştirilerek gruplar arasında gebelik, obstetrik ve neonatal sonuçları karşılaştırılmıştır.
Şüpheli endometriomaların varlığı, yardımla üreme tedavileri (YÜT) döngüsünden en az 2 ay önce en az bir önceki ultrason muayenesinde belgelenmiştir. Şüpheli ve atipik vakalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmadaki tüm kadınlarda gebe kalma ICSI ile sağlandı ve sadece taze embriyo transferleri olan vakalar dahil edilmiştir. Çalışmaya 37 yaş üstü, 4 cm’den büyük endometrioması olan, daha önce over rezervini etkileyebilecek herhangi bir ameliyat geçirmiş olan, iki taraflı endometrioması, adenomiyozisi, intramural miyomları, uterus malformasyonu, polikistik over hastalığı olan hastalar, obez, hipertansif, kardiyovasküler hastalık, diabetes mellitus, insülin direnci, hiperlipidemi, karaciğer veya böbrek hastalığı ve neoplastik hastalık gibi kronik hastalıkları; venöz tromboembolizm öyküsü, antifosfolipid sendromu veya kötü obstetrik öyküsü, otoimmün rahatsızlığı olan, sigara ve alkol tüketen hastalar ve ektopik gebelik, hidrosalpinks, çoğul gebelikler dahil edilmemiştir.
Gebelik, oosit alımından 14 gün sonra plazma β-hCG düzeyi>20 IU/L ile doğrulanmıştır. Araştırılan gebelik sonuçları kimyasal gebelik, düşük, gebeliğe bağlı hipertansiyon (gebelik hipertansiyonu, preeklampsi), erken doğum, gebelik yaşına göre küçük, plasenta previa, gestasyonel diyabet, intrauterin büyüme kısıtlılığı idi. Analiz edilen neonatal sonuçlar, perinatal asfiksi, nekrotizan enterokolit, konjenital anormallikler, hipoglisemi, sarılık, hipotermi ve sepsis gibi artmış neonatal morbidite ve mortalite ile ilişkili faktörlerdir.
Çalışmanın Sonuçları
Yapılan çalışmada gruplar arasında yaş, vücut kitle indeksi, kısırlık süresi ve önceki gebelikler gibi demografik özelliklerden açısından farklılık olmamakla birlikte, 3. gün FSH ve AMH seviyeleri endometrioma grubunda önemli ölçüde farklı tespit edilmiştir. Çalışmada ICSI uygulanan 4 cm’den küçük endometriomalı kadınlarda, açıklanamayan veya tubal faktör infertilitesi olan ICSI kontrol hastalarına göre daha yüksek biyokimyasal gebelik oranı ve daha düşük oranda klinik gebelik/canlı doğum gibi kötü gebelik sonuçlarına sahipti ancak geç gebelik/obstetrik komplikasyon ve neonatal komplikasyon oranları daha yüksek değildi.
Özet
ICSI uygulanan 4 cm’den küçük endometrioması olan kadınlar erken gebelik komplikasyonlarına daha yatkındı. Ayrıca bu grubun geç gebelik, obstetrik ve neonatal komplikasyon risklerinde artış olmadığı da gösterilmiştir. Yardımcı üreme tekniği uygulanan küçük endometriomalı kadınlara prognozlarının bu olumsuz yönleri hakkında bilgi verilmelidir.
Kaynak: Are women with small endometriomas who undergo intracytoplasmic sperm injection at an elevated risk for adverse pregnancy, obstetric, and neonatal outcomes? Verit FF, Kucukakca ASO. Clin Exp Reprod Med. 2021 Mar;48(1):80-84. doi: 10.5653/cerm.2020.03776. Epub 2021 Feb 18.
Çeviren: Op. Dr. Karolin Ohanoğlu
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org