
Özellikleri
-Endometriozis, kişiselleştirilmiş bir yaklaşımla, cerrahi veya in vitro fertilizasyon (IVF, tüp bebek) teknikleriyle yönetilebilen, açıklanamayan infertilitenin (kısırlık) önemli bir nedenidir.
Önemi
-Endometriozis kısırlık problemlerine yol açan kronik bir hastalıktır.
-Doğurganlık sonuçlarını iyileştirmek için bu kadınlar ile cerrahi ve IVF’i içeren yönetim stratejileri tartışılmalıdır.
Ne yapıldı?
-Endometriozisli infertil kadınların tedavisi için stratejiler, bu makalede dört farklı yazar tarafından tartışılmıştır. Her iki yönetim yönteminin tüm avantajları ve dezavantajları, son yayınlara ve yönergelere göre değerlendirildi.
-Endometriozis tedavisinde ilk yaklaşım olarak cerrahiyi öneren yazarlar aşağıdaki nedenleri sıraladı:
1.Histopatolojik inceleme ile kesin olarak teşhis edilebilen endometriozis, açıklanamayan infertilitenin altta yatan önemli bir nedenidir.
2.Bu kadınlar cerrahi sonrası kısa sürede IVF olmasa bile başarılı bir şekilde gebe kalırlar.
3.Endometrioma adı verilen endometriotik yumurtalık kistlerinin gecikmiş tanısı ve yönetimi, kistlerin büyümesine neden olur.
4.Adezyon (yapışıklık) oluşumu ve endometriomaları çevreleyen fibrotik doku da müdahale edilmediğinde ilerleme gösterir.
5.Kist büyüdükçe, yumurtalık iltihabı da yapısal değişiklikler ve yumurtalık rezervinin azalmasına neden olarak artar.
6.Küçük endometriomaların erken evresinde cerrahi, özellikle deneyimli ellerde, daha az yumurtalık travmasına neden olur.
7.Ameliyat sonrası ağrının azalması ve yüksek bir spontan gebelik oranı, kanıta dayalı tıp ile gösterilmiştir.
8.Tüm bu cerrahi avantajlardan yararlanabilmek için cerrahi işlem deneyimli cerrahlar ve uygun bir teknik ile yapılmalıdır.
-Endometriozis tedavisinde ilk yaklaşım olarak IVF’i öneren yazarlar aşağıdaki nedenleri sıraladı:
1.İnfertil kadınlar, en kısa sürede gebe kalabilecekleri tedavi stratejisini tercih eder.
2.Cerrahi ve IVF, endometriozis tedavisinde benzer başarı oranlarına sahiptir. Bununla birlikte, IVF gebeliğin daha erken elde edilmesi açısından avantajlıdır.
3.Cerrahinin ayrıca yumurtalık rezervine olumsuz etkileri, kistin çıkarılması sonrası tekrarlaması ve tekrarlayan ameliyatlar gerektirebilmesi gibi bazı spesifik riskler ve komplikasyonları vardır.
4.Bununla birlikte, IVF, oosit alımı sırasında düşük tuboovaryan abse riski, yaşamın ilerleyen dönemlerinde over kanseri gelişimi için riskte minimum bir artış, gebelik sonuçları üzerinde olumsuz etki gibi daha masum risklere sahiptir.
5.Son yayınlar endometriomaların çıkarılmasının tüp bebek tedavisi sonuçlarını iyileştirmediğini göstermektedir. Buna karşılık, yumurtalıkların ilaçla uyarılması sırasında daha düşük estradiol üretimi nedeniyle cerrahi müdahale sonrası, tüp bebek tedavisinde daha yüksek gonadotropin dozları gerekir.
6.Endometriomaların çıkarılması sırasında maliyet, gebe kalma süresinin uzaması, yumurtalık rezervinin zarar görmesi nedeniyle cerrahi dezavantajlıdır.
7.Avrupa İnsan Üreme ve Embryoloji Derneği (European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE)) de dahil olmak üzere yeni rehberler, endometriozis tedavisi ve yumurtalık fonksiyonuyla ilgili cerrahi riskler konusunda daha konservatif yaklaşımları önermektedir.
Kaynak Site: endonews.com
Çeviren: Dr. Işıl AYHAN
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org