Özellikleri
– Endometriozisi olan kadınlar, olmayanlara göre adet dönemi belirtilerini hafifletmek için daha fazla alternatif yolları arıyor.
Ana Sonuçlar
– Endometriozisi olmayan kadınlarla karşılaştırıldığında, endometriozisi olan ve Siklik Perimenstrüel Ağrı ve Rahatsızlık (CPPD – Cyclic Perimenstrual Pain and Discomfort) belirtileri olan kadınların tedavi amacıyla sağlık hizmetlerine başvurma olasılığı 6 kez daha fazladır.
– 2006 – 2012 yılları arasında giderek artan bir şekilde belirtilerini rahatlatmak için kadınlar kayropraktikerlere, osteopatlara, masaj terapilerine ve akupunktura başvurmaktadırlar.
– Endometriozis, düzensiz adetler ve ağrılı adet görme için sırasıyla sıklıklar şöyleydi: %4,0, %20.9, %23.7
– Sağlık uzmanları, ağrılı belirtileri için alternatif yolları arayan ve sayısı gitgide artan endometriozisli hastaların farkında olmalıdırlar.
Ne Yapıldı?
– Endometriozis, Premenstrüel Sendrom (PMS), düzensiz adet görme, yoğun adet kanaması ve ağrılı adet dönemi şikayetleri bulunan kadınların bu durumları tedavi edebilmek için alternatif yollara başvurma özellikleri ve oranları belirlendi.
Araştırmanın Sınırları
– Verileri toplamak için anketler kullanıldığı için, geri arama önyargısı verilen cevapları etkilemiş olabilir.
ÖZET
CPPD, PMS de dahil olmak üzere endometriozisi hem olan hem de olmayan kadınların sıkça karşılaştığı bir dizi belirtileri kapsar. CPPD, adet ile ilgili gerginlik, depresyon, şişkinlik, baş ağrısı, kramplar ve meme hassasiyetini kapsayan fiziksel ve duygusal belirtileri içerir. Bu durumu kadınları çoğu ya yaşıyordur ya da hayatlarında en az bir kez yaşayacaklardır. Bazı kadınlar belirtilerini tedavi etmek için alternatif yolları faydalı bulmaktadırlar. Alternatif tedaviler, bitkisel ilaçlar, aromaterapi yağları, meditasyon, yoga ve çin tedavilerini içermektedir. Kayropraktikerleri, nöropatları, bitki sağlığı uzmanları, masaj terapistleri ve akupunktur uygulayıcılarını kapsayan diğer medikal profesyonellerine başvurmakta alternatif tedavi olarak tercih edilmektedir.
Bu çalışmanın amacı, CPPD belirtilerini iyileştirmek için alternatif terapileri ve diğer profesyonel sağlık hizmetlerini kullanan kadınların sıklığını ve oranını belirlemektir. Avustralya’da anket yöntemi kullanılarak tüm yaş gruplarından 58.000 katılımcının verileri toplandı. Endometriozisi olan ve olmayan kadınlara belirtilerin sıklığı ve kullandıkları alternatif terapiler soruldu.
2006-2012 arasında yapılan anketlerde ortalama sıklıklar endometriozis için %4.0, düzensiz adet görme için %20.9, ağrılı adet görme için %23,7 idi. 7 yıllık süreçte endometriozisli kadınlar endometriozis tanısı bulunmayan kadınlara göre alternatif yöntemlere daha fazla başvurma eğilimindedirler (masaj terapistine 1.26 kez daha fazla, akupunktur uzmanına 1.88 kez daha fazla, bitki sağlığı uzmanına 1.54 kez fazla).
Bu yıllar arasında, çalışma, kadınlar arasında kayropraktiker, masaj terapisti, osteopat ve akupunktur uzmanlığına dönen kadın sayısının kararlı bir şekilde arttığını buldu. Endometriozis olan kadınlar olmayanlara göre vitamin/mineral kullanımını (1.40 kez daha fazla), yoga/meditasyonu (1.35 kez daha fazla), bitkisel ilaç kullanımını (1.34 kez daha fazla) ve çin tedavilerini (1.99 kez daha fazla) daha fazla tercih ediyorlar.
Bu çalışma endometriozisli kadınların giderek artan oranda belirtilerini tedavi etmek için alternatif ilaçlar ve terapiler kullandığını keşfetmiş olsa da bu terapilerin CPPD ile ilişkili belirtileri etkili bir şekilde hafiflettiğini hiçbir şekilde ispatlamıyor. Bazı çalışmalar, endometriozisli kadınlar için akupunktur, masaj ve çin bitkisel ilaçlarını kullanarak bazı belirtileri tedavi etmenin faydalı olduğunu bulmuş olmakla birlikte, bu durum kesin değildir. Bu nedenle, geleneksel ve alternatif tıbbın çeşitli yönlerini kullanmayı amaçlayan tedavi planlarının bireyselleştirilmesi vaka bazında fayda sağlayabilir.
Kaynak Site: https://www.endonews.com/women-with-endometriosis-are-increasingly-seeking-alternative-medical-therapies-for-symptom-relief
Çeviren: Dr. Ayşegül Mut
Osmanağa Mah. Osmancık Sok. Betül Han No:8 D:4 Kadıköy, İstanbul, İstanbul
0532 515 69 99
info@endometriozisdernegi.org